Zajetí paní Zimy (Jeden Kmen – Basnj)

  • Jeden Kmen – Basnj
  • 80 %
  • Česko
  • Dark Folk / Fantasy / World Music
  • 2022
  • Epidemie records / Jeden Kmen
  • Bandcamp
  • Facebook
  • Recenzuje: Juraj Hordubal

Stejně jako mnoho zbloudilých metalových duší, i já jsem v touze po stále silnější atmosféře postupně doputoval až za hranice metalového žánru. Tam, kde bicí soupravu nahradí kůží potažené bubny a perkusní nástroje, elektrické kytary vystřídají akustické a kde zazní i další nástroje jako brumle, píšťaly a mnohohlasné chorály a zaříkávání. Mezi vůbec nejúspěšnější autory v tomto žánru patří aktuálně Wardruna nebo Heilung, jejichž původní publikum bylo metalové, ale pak se masivně prosadili i u fanoušků world music a dark folku. Zdrojem inspirace obou těchto těles je severská mytologie, a tak se nabízelo, aby přišel i někdo z našich luhů a hájů se slovanskou mutací, a přinesl do populárního žánru trochu jinou melodiku a náladu.

Jeden Kmen je uskupení zformované kolem nadšenců do fantasy a života skřetů, který působivě vizuálně prezentují i na fotografiích, srazech a bitvách. Postupně se tato činnost překlenula i do hudebního podkladu vzniknuvšího ku příležitosti výstavy v rámci života Jednoho Kmene. Nyní máme možnost slyšet aktuální podobu jejich hudební tvorby a příběh Basnj, který pojednává o zajetí paní Zimy a slunečních bratřích a o cestě za jejím vysvobozením.

Dominantním prvkem na celém albu jsou jednoznačně vokály, které jsou velmi rozmanité a hlavní roli hrají ty ženské. Slyšíme něžné dívčí zpívání i uhrančivé a řezavé hlasy divoženek, které však nejsou vůbec nepříjemné, naopak z nich srší charisma a pěvecká jistota. Ani mužská část sboru nezaostává a působí velmi přesvědčivým a energickým dojmem. 

Silná rytmika bubnů a perkusí žene celý sbor neúnavně vpřed a nutí posluchače minimálně pokyvovat hlavou nebo rovnou tančit a nechat se v duchu hypnoticky vézt lesy a loukami, jejichž obrazy z nahrávky přímo sálají. Rozmanitost je něco, co nahrávku posouvá velmi vysoko a co oceňuji, protože často se stává, že v podobném žánru se autor vyčerpá na prvních třech skladbách a další kompozice je těžké od sebe navzájem rozeznat. V případě Basnj tomu tak určitě není a každá skladba má svůj jedinečný motiv, atmosféru a drží pozornost posluchače.  

Na jedničku se povedl i zvuk alba ze studia Northern Lights, který působivost jednotlivých nástrojů výrazně umocňuje. Celý koncept alba pak doprovází grafické ztvárnění a pohádkové kresby samotných autorů. Ty navazují na to, čemu se Jeden Kmen původně věnoval v rámci vizuální tvorby.Ač nejde úplně o album debutní, já sám ho tak vzhledem k ustálení hudebního výrazu kapely vnímám a musím smeknout před profesionálním výkonem. Pokud vám nejsou cizí pojmy jako fantasy, dark folk, world music nebo ambient, určitě stojí album Basnj minimálně za poslech na Spotify. A komu se bude líbit, může podpořit Jeden Kmen na Bandcampu, shopu nebo přijít na křest alba 25.2. do brněnského Prvního patra.

Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře